Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, January 5, 2015

Magángépes menekültek: a luxusbevándorlás újabb magaslatai

A Smart Aviation Cessna 680 típusú gépe
Decemberben az újságok megírták, hogy egy egyiptomi magánrepülő személyzetét embercsempészet gyanúja miatt letartóztatták a svéd hatóságok. A gép december 15-én érkezett a malmöi reptérre. A Cessna-680 típusú repülőn tartózkodó tíz szíriai utas azonnal menekültjogért, illetve végleles letelepedési engedélyért folyamodott, amit a svéd törvény értelmében azonnal meg is kapnak.
Két héttel később, szilveszter estéjén, a média újabb különös menekültügyi hírről számolt be. Egy Malmöből Östersundba tartó, menekülteket szállító autóbuszon botrány keletkezett, amikor az Östersund melletti menekültszállót megpillantva a menekültek kijelentették, hogy itt nem hajlandók lakni és követelték, hogy szállítsák vissza őket Malmöbe. Kis érdekesség, hogy ugyanazon a buszon utazó, maroknyi szudáni és eritreai menekült minden további nélkül elfoglalta a neki kiutalt helyet a szálláson. 
A szóban forgó menekültszálló télen
A szíriai menekültek viszont nem voltak elhagyni az autóbuszt és azt követelték, hogy a bevándorlási hivatal Malmöben adjon nekik szállást. A csupa férfiből álló csoport a hideget, sötétséget és elszigeteltséget kifogásolta. Egyikük kifejtette, hogy életveszélyes számára a jeges talajon járni (emlékeztetőül: állítólag Szíriából, a pokolbéli polgárháború és az IS elől menekült emberekről van szó), ismét egy másik arra panaszkodott, hogy ebben az ingerszegény környezetben nincs ihlete zenét írni. Később azzal magyarázták a sztrájkot, hogy Malmöben jobban integrálódnának a svéd társadalomba, mint Östersundban. (Östersundban a lakosság mintegy 6 százaléka bevándorló, szemben Malmövel, ahol 40 százalékra tehető a bevándorlók aránya és ahol naponta lőnek, robbantanak, háborúznak a természetesen csupa Olofból, Pelléből és Svenből álló bűnbandák.) Valaki azt is felvetette, hogy tőlük, mint araboktól, nem várhatják el, hogy nélkülözzék a nagyváros pezsgését.
... és nyáron
A menekültszálló személyzete, látva a patthelyzetet, kihívta a rendőrséget, akik viszont nem voltak hajlandó intézkedni. Arra hivatkoztak, hogy csak a végrehajtó hatóság (Kronofogden) utasítására távolíthatják el a buszt lefoglaló tüntetőket, ez pedig többnapos, ha nem többhetes, adminisztratív procedúra. (Kíváncsi vagyok, ha én nem volnék hajlandó leszállni a metróról vagy buszról a végállomáson, hány másodperc alatt penderítenének ki a biztonsági őrök. Még rendőr se kéne. De manapság vannak egyenlőbbek is.)
A buszsofőr végül kénytelen volt a helyi szállodában szilveszterezni. Egy Facebook-bejegyzése szerint, melyet később eltávolított, az autóbuszból valaki ellopta a számítógépét. Erről feljelentést is tett ugyanannál a rendőrségnél, akik ujjukat nem mozdították a helyzet megoldása érdekében. 

A tüntető menekültek
A legérdekesebb az egész botrányban nem is maga a tüntetés volt: hetente fordul elő, hogy a menekültek pl. éhségsztrájkba kezdenek, mert a szálláson nem megfelelő a koszt, messze van a város vagy egyszerűen unalmukban felgyújtanak vagy szétvernek valamit. Mit mondjak, nem a creme de la creme jön ide. Akiknek igazán szükségük van segítségre, azok valami libanoni meg török táborokban vesződnek és nem telik nekik magángépre, ha pedig véletlenül mégis sikerül bevergődniük Nyugatra, nem fakszniznak a koszton és a szórakozási lehetőségeken, hanem örülnek, hogy lyuk van a seggükön és nem lövik le a fejük fölül a fedelet. 

Frösön, Östersund mellett
Na de szóval nem is a botrány volt a legérdekesebb az egészben, hanem hogy a teljes svéd országos média mennyire felkapta ezt a hírt. A szokásos botrányokról maximum a kis helyi hírlapok hasábjain olvashatunk egy-egy rövid jegyzetet. Ez a tüntetés viszont két napig vezető hír volt csaknem mindenhol. És az egyébként végtelenül bevándorló- és menekültbarát sajtó még csak nem is próbálta úgy beállítani a dolgot, hogy jaj szegény menekültek hova kerültek és buksisimi és szánalom, hanem helyenként még kritikus hangvétellel is tudósítottak a helyszínről. Summa summarum a menekülteknek ezzel az akcióval nem sikerült belopniuk magukat a svédek szívébe, akik szinte egy emberként ítélték el ezt a  fajta viselkedést.  Persze akadt egy-két véleményvezér, akik szerint igenis jogos volt az akció, miért is ne lehetnének elvárásaik attól, hogy menekültek. A török származású lakásminiszter, Mehmet Kaplan is elítélte az ítélkezőket, de ennek igazából csak a Twitteren volt visszhangja: a mentegetős véleményeket finoman szólva is elsöpörte a népharag. Ez az újszerű tudósítás egészen hallatlan dolog volt a média részéről és kíváncsian várom, ez valamiféle fordulatot jelentett-e a bevándorlás eddig roppant egyoldalú bemutatásában.

Arról nem szólnak a híradások, hogy a buszfoglaló menekültek közül hányan érkeztek a fent bemutatott magángéppel. Az időpont megegyezik, és hát lássuk be: aki magángéphez szokott, annak tényleg elég nagy csalódás egy volt kaszárnyába érkezni, ami ráadásul Stockholmtól 500 kilométerre északra fekszik. A magángépes út árából akár féléves vakációra is be lehetne fizetni a pezsgő és meleg Azori-szigeteken. Csak hát azt a mókát nem a svéd adófizetők állnák.


4 comments:

 1. Írásaidból nem először jön le, hogy nem csak a magyarok tudnak átesni a ló túloldalára. A svédek ugyan egészen más lelki aspektusból indíttatva mások, mint mi, de úgy látszik, ez nem akadály a hülyeséghez vezető úton. Egyre kíváncsiabban fordulok a skandináv emberek világa felé. A "téli szünetben" megnéztem A híd című dán-svéd sorozatot, ami (csak úgy mellékesen) többször is kinyilvánította, hogy a svédek (már-már a hülyeségig) törtvénytisztelők és precízek, ezzel szemben a dánok mennyivel lazábbak és egyben hanyagabbak is. Persze ezek nyilván sztereotípiák (mint az, hogy a magyarok milyen leleményesek és a jég hátán is), de ezt ők maguk gondolják így (míg nekünk erről nemigen lehet véleményünk). Egyszer hallottam valakit a rádióban a skandináv emberekről beszélni, akiknek a törvénytiszteletét azzal illusztrálta, hogy ha egy autós egy kereszteződéshez ér, ahol elsőbbséget kell adnia, és 100 méterre tőle érkezik egy kocsi, akkor inkább vár 10-15 mp-et, de nem kanyarodik ki. Nem úgy, mint mi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. A "Broen" nagyon jó sorozat, bár még csak fél évadot láttam belőle :) nem alaptalan a megfigyelés, hogy a dánok lazábbak a gátlásos svédekhez képest. Nagyon érezni, hogy a kontinensen vagy, ha átruccansz Dániába...

   Delete
 2. Újból egy érdekes és elgondolkodtató írás, köszi Réka! És BUÉK!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!