Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, May 24, 2015

Beindult a bűzszezon

fotó: nybytt.se
Egy roppant hosszú nap után épp leültem a blogot szerkesztgetni (szolgközl hamarosan). Ma igazi nyári idő volt, mármint itteni mércével. Majdnem 20 fok volt, lehetett kint ücsörögni, rövidujjúban sétálni. Ez Svédországban egyenlő a grillszezon kezdetével. A merészebbek már tavasszal begyújtják a grillt, sőt egészen elvetemedett egyedek egész télen kint grilleznek. De a legtöbben azért mostanság kezdenek kint sütögetni. A svéd kerti sütögetések elengedhetetlen velejárója a "tándvátska" nevű kotyvalék. Ez egy egészen elképesztően büdös, paraffin-naftalin-petróleum alapú lötty, amit a szénbrikettekre locsolnak, hogy hamarabb begyúljon a tűz. Az átlag Svensson, az átlag Kováccsal ellentétben, ugyanis képtelen megrakni egy tüzet vagy beizzítani a szenet, a grillezésről viszont nem hajlandó lemondani, ezért aztán a tändvätska választék terén egész iparág épült a balfaszok grillezésének megkönnyítésére.El lehet képzelni, mennyire finom és egészséges a naftalinos, repülőgép-üzemanyagot megszégyenítő szagú vegyülettel együtt sült flekken, kolbász, lazac! Hála az égnek az ismeretségi körömben senki nem használja ezt a borzalmat, igaz a jelenlétemben nem is nagyon mernék elővenni, mivel közismert azon határozott véleményem, hogy aki férfi létére nem képes tändvätska nélkül tüzet rakni, az egy icipici tasakban szolgáltassa vissza a golyóit a Teremtőnek és mondjon le a férfi címről.
Szóval épp leültem a kanapéra, az erkélyajtó nyitva, épp elkezdtem posztot címkézni, amikor éktelen bűzre lettem figyelmes. Körülnézem, nem ég-e valami? A szagnyom az erkélyre vezetett, ahol a fejemet kidugva egy két házzal odébbi erkélyen (ahol egyébként tilos a grillezés, a tűzveszély és a közeli szomszédok nyugalma miatt) két faszi hevesen legyez egy intenzíven füstölő grillt. Nem tudom, hogy a legyezés a tűz beindulását avagy kioltását volt hivatott elősegíteni, de szerintem a hatóságok minimum riasztást kéne kiadjanak a mérgező füstre, ami most a lakónegyedben terjed. Pfejjjj :(((


No comments: