Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, May 22, 2015

Koppenhágai kirándulás

Ez egy olyan nap volt, amelyre visszaemlékezve erőt és vidámságot merít az ember a komor napokon. :)
Hármasban voltunk, S.-el és legrégebbi barátnőmmel. Vasárnap sok bolt zárva tart Dániában. Régebb volt is erre törvény, azonban néhány éve lazítottak rajta. A gazdasági válság miatt azonban sok bolt manapság sem nyit ki vasárnap. Shopping tehát kilőve, ezért a legendás vidámpark, a Tivoli mellett döntöttünk. Koppenhága amúgyis egy olyan Andersen-meséből ittmaradt ékszerdoboz város, a Tivoli pedig méginkább rájátszik erre a hangulatra. Ha nem is szeret az ember hullámvasutazni meg ringlispílezni, akkor is rengeteg látnivaló, élmény, program várja. Több színház, koncertterem is van a parkban, egészen neves zenekarok lépnek fel minden elképzelhető műfajban. Ottjártunkkor épp gospelfesztivál volt, minden színpadon gospelkórusok nyomták :) Nyaratnta balettelőadásokat is adnak, ezekhez gyakran az iparművészettel is foglalkozó dán királynő tervezi a díszletet, kosztümöket. 
Kocsival voltunk, mert hármunknak kifizetődőbb volt a vonatnál annak ellenére, hogy az autós átkelés az Öresund hídon jóval drágább, mint a vonatjegy. Aki gyakrabban jár át, annak egy szerény éves díjért érdemes kiváltania egy BroPasst, egy ilyen csippogó kütyü, ami a fizetőkapun áthajtva regisztrálja az átkelést és az árat ráterheli az ügyfél bankkártyájára. A kütyüs átkelés feleannyiba kerül, mint egy sima hídpénz, rádásul a tagsággal együtt jár egy csomó kedvezmény a híd mindkét oldalán, például a Tivoli belépőre és korlátlan játékhasználatra 25%, a belvárosi parkolásra 50% kedvezményt kaptunk.
Vicces incidens történt este, amikor a parkolóházból készültünk kihajtani. Távozáskor kell fizetni, a kedvezményhez pedig az automatában leolvasni az Öresund klubkártyát. Igen ám, de sehogy sem sikerült az automatával megértetni, hogy mi fán terem a kártyánk. Végül megnyomtuk az automatán a "Service" gombot. Azonnal egy kellemes hangú dán leányzó jelentkezett és érdeklődött, miben lehet segítségünkre. Elmagyaráztuk a problémánkat, mire kiderült, rossz lyukban próbálkoztunk a kártyával. Siker!
fotó: a templom weboldala
 Érkezés és parkolás után beültünk egy kávéra, majd csavarogtunk egyet a belvárosban. Meglepően sok bolt azért nyitva volt a sétálóutca környékén. Benéztünk a Vor Frue Kirkébe is, ez a koppenhágai dóm. Nem egy nagy szám építészetileg: kívülről unalmas szürke kocka, belülről unalmas fehér kocka. A pláne viszont nem is ez, hanem a 12 apostolt és Krisztust ábrázoló, monumentális Thorvaldsen-szobrok. Itt elfotózgattunk egy kis ideig. Vicces látvány volt a román koldus, aki a bejárat melletti konnektorból töltötte a mobilját, közben a mobilon beszélgetett, gondolom seftelt :) társai addig egyik padban várakoztak. Mellesleg Koppenhágában a stockholmi koldusmennyiség töredékét láttuk, ezt már tavaly nyáron is megállapítottuk. Azt hiszem, ez volt az egyetlen előfordulás, amit ezen a napon észrevettünk.
Dél körül bevetettük magunkat a Tivoliba és estig ott is maradtunk. Rengeteg játékot kipróbáltunk, a kedvenceket többször is. Az Aquila nevű monstrumot sokáig méregettem, aztán nem mertem felszállni rá. Pedig most ezt a POV filmet nézegetve bánom, mert nem tűnik olyan szörnyűnek. Na legközelebb!


Nemrég beruháztam egy kompakt gépbe. A Canon G10-12 pár turnusban megvolt nekem még régebb, de mindig eladtam őket, mert azt láttam, hogy a "komolyabb" fotózás rovására megy, ha inkább a kompakt van nálam. Most jobban szándékozom vigyázni ezzel, de akartam egy kis kirándulós gépet, ami a mobilnál jobb fotókat készít és amivel nem válik minden kirándulás fotós expedícióvá. Ami igazán meggőzött, az az 1.8-2.8 fényerő, ez egy kompakttól brutálisan jó teljesítmény. Sajnos az elődeihez hasonlóan a G16 is nagyon zajosodik, ISO400-on már nagyon zavaró a zaj. Viszont ha JPEG-ben fotózik az ember, a gép nagyon jól szűri a zajt, intézi a színeket, élességet, szóval beltérben, félsötétben is szép tiszta képeket kapunk. Nem érdemes bajlódni a RAW-val ezen a gépen szerintem.
A G16 mindent összevetve várakozáson felül teljesít. Vasárnap teljesen poénból bekapcsoltam a full auto módot, és azóta is úgy fotózok. Olyan okosan eltalál mindent a gép, hogy én már nem is kellek szinte... vannak olyan jók a fotók, sőt jobbak, mint amit én kiizzadok a manuál mód tekergetésével, raw fájl mókolásával. Szóval "zöld mód" fotók következnek :)
Gråbrødretorv

Vasárnap reggeli idill

A FÉNY!!!!

Bertel Thorvaldsen Krisztusa a koppenhágai dómban

Itt spontán táncra perdültem :)))

A városháza, szemben az Industriens Hus (ipari kamara) üvegpalotája

Hagyta magát körbecsodálni. A Tivoli egyik pávája

Ez is auto mód

Tivoli

Tivoli

Tivoli

Tivoli

Tivoli

Tivoli

Tivoli

It's Scandinavian

Tivoli

Tivoli

Tivoli. Egy tökéletes nap vége
2 comments:

 1. Kedvem támadt Koppenhágába menni :)
  Az utolsó két kép is automatával készült?
  Nekem jó régóta G10-esem van, ami turistáskodni nagyon jó. Tavaly vettünk a fiamnak egy G tizenvalamit (talán 15-öt?), már nem emlékszem, és a legnagyobb megdöbbenésemre sokkal hamarabb zajosodik, mint az én régi gépem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Azt hiszem, igen. Este kísérleteztem manuál móddal is, hogy alexpósabb képet kapjak, de végül arra jutottam, nem érdemes.
   Vásárlás előtt olvastam egy összehasonlítást, a zajosodás terén egyértelműen egy Sony kompakt nyert, a G16 eléggé gyengén teljesített. Viszont JPEG-ben fotózva nagyon elégedett vagyok az ISO 800-as fotókkal is (a posztban nincs ilyen, csak teszteltem), pedig én nagyon allergiás vagyok a digitális képzajra.
   Koppenhágát nagyon ajánlom :)

   Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!