Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, May 26, 2015

Malmöi látogatás - egy év távlatából

A blogot hegesztve rátaláltam egy régi vázlatra, ami  pont mostanság ismét aktuális, mert szinte pontosan egy évvel ezelőtt hasonló kiküldetésben töltöttem egy hetet.
Az akkori, külön csak malmöi sétás posztot erre találjátok. Íme az akkori írás:

A múlt hetet Malmöben töltöttem. A cégünknek sok városban van irodája, ezért nem okozott gondot egy hétig délen vendégeskedni. Nemrég kaptam munkahelyi laptopot is, szóval nincs több akadálya a mobilis munkavégzésnek. Szombat délelőtt fogtam a cókmókomat és levonatoztam Malmöbe. Nagyon szeretek vonatozni, mondtam már? Pár évvel ezelőtt elég megbízhatatlan volt a svéd vasút, de mostanra megemberelték magukat * és már nem is emlékszem, mikor volt utoljára számottevő késés a hosszabb távokon. Ráadásul a gyorsvonatokon van egy istenáldotta találmány, a csendes részleg. Ez egy 16 helyből álló kis kupé, amelyet üvegajtó választ el a teremkocsi többi részétől. Idebent tilos mobiltelefonálni, sőt a társalogni vágyókat is kitessékelik a fülkén kívülre. Mindig ide foglalok helyet, el is neveztem "pofabe osztálynak". Naná, hogy egész úton a Trónok harcát olvastam, hamar eltelt a négy és fél óra. 
Vasárnap Malmöben sétáltam egy nagyot, a gyönyörű koranyárai időben. Hiányzik a város, mégiscsak 12 évet éltem itt. Malmö sokkal emberibb léptékű, mint Stockholm - pedig Stockholm sem éppen nagyváros, de tele van hatalmas, embertelen betontömbökkel, betonhidakkal, beton felül- és aluljárókkal. Brutális, hogy a belváros kellős közepét is keresztül-kasul szelik a viaduktok, autópályák. Malmö ebből a szempontból sokkal szebb, emberibb, kedvesebb. Ráadásul a stockholmi éghajlaton jobbára csak vörösfenyő és nyírfa terem meg, a lombhullató fákat úgy kell ültetni. Ez egy idő után roppant egyhangú és nagyon hiányoznak a délebbi tájak lombos, zöld fái.
A malmöi iroda is sokkal kedvesebb, mint a stockholmi hodály. Persze itt csak huszonpár ember dolgozik, ez meg is látszik a családias hangulaton. Igen jól éreztem magam! Az iroda egy villanegyed közepén fekszik, reggel és délután kellemes séta esett a kertek mentén. Délutánonként pedig sétáltam a környéken, meg egyik nap kirándultunk egy kedves fotós baráttal és családjával. Nemrég költöztek Malmöbe, de már végigjárták egész Skånet  és jobban ismerték a környékbeli látványosságokat, mint én. A Svaneholm kastélynál még sosem jártam, döbbenetesen szép hely.

* UPDATE: azért ez a megemberelés sem tökéletes, a minap pl. pont a Stockholm-Malmö vonalon történt, hogy pikk pakk levált két vagon a szerelvény végéről... Szerencsére épp megállni készült egy állomáson, meg a vagonokba szerelt biztonsági fék is működésbe lépett, de azért basszus... ha épp 130-al száguldva, egy kanyarban bedőlve történik mindez, azért szerintem szépen kisiklottak volna a levált vagonok, arról nem is beszélve, mi lett volna azzal a Bad Luck Brian utassal, aki épp két kocsi között halad át... :/
Svaneholm

4 comments:

 1. Ellenfééééééééééény <3

  ReplyDelete
 2. A 4. képen a vízen keresztülkígyózó hullámvonalpár az micsoda?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fogalmam sincs! Valami gumitömlőnek néztem, de hogy mire való...

   Delete