Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, May 29, 2015

Lakáskeresés Stockholmban - posztom a Határátkelőn

Mint ígértem, a blogon megjelenítem az itt-ott közzétett írásaimat. Ma következzen a Határátkelő blogon megjelent posztom a lakáskeresésről. Aki a svédországi/stockholmi lakáskeresésről szerete többet tudni, kérdezzen nyugodtan. Lakást nem tudok szerezni, de remélhetőleg hasznos tippekkel, gyakorlati felvilágosítással szolgálhatok.

Különféle módon rengeteg reményteli ember keres meg a kitelepüléssel kapcsolatban. A legtöbben a lakáskereséssel kapcsolatban kérik a segítségemet és sajnos ez talán az egyetlen, amelyben nem lehetek a segítségükre, alább megtudjátok, miért.
Remélem, ebben az írásban azért tudok néhány hasznos információval szolgálni. A poszt elsősorban azoknak szól, akik kapcsolati tőke nélkül vágnának neki a svéd fővárosnak, hiszen bőséges baráti/rokoni segítséggel minden jóval könnyebb.

Kegyetlenül nehéz albérletet találni
A stockholmi lakáshelyzet köztudottan borzalmas, aki ezt nem tudta, az most jól jegyezze meg. Amikor Budapestre költöztem, felhívtam egy közvetítő irodát (ne feledjük, hogy akkoriban Pesten sem ismertem senkit és a Facebook sem létezett), ahonnan egy hölgy hozott egy listát lakásokkal és körbevitt megnézni őket, a megfelelőt pedig helyben kivettem.
Stockholmban ennek a fordítottja igaz: kegyetlen nehéz albérletet találni és a bérbeadó válogat kedvére. Svédországban kultúrája van a kommunális (önkormányzati) lakásbérlésnek: minden önkormányzatnak van egy vagy több lakáscége, ahol bérelni lehet (ez az ún. elsőkézbőli bérlés nagyon stabil lakhatási mód, ahol egy szerződéssel akár életed végéig elélhetsz; ha fizeted a lakbért és nem zavarod a szomszédokat, nem mondhatnak fel, vagy ha mégis, pl. bontás miatt, akkor új lakást ajánlanak fel.)
A legtöbb helyen hasonló elven működő magáncégek is léteznek. Stockholmban az önkormányzati várólista 5 és 7 év körül mozog, ennyi idő után esélyes külterületen, „gettóban" megcsípni egy szerződést.
Előfordulnak magáncégek, ahol nem várólista, hanem alkalmassági és/vagy véletlenszerű alapon történik a kiválasztás, itt sok szerencsével és még több rámenősséggel hamarabb, akár félév alatt is lakáshoz lehet jutni, de én például már 9 hónapja hetente hívogatok néhány kiszemelt céget és még mindig azt a választ kapom, hogy sajnos, jelenleg nincs üresedés...

Teljes átvilágítás
A lakáscégek követelményei általában a korábbi bérbeadótól kapott ajánlás, megfelelő jövedelem (gyakori elvárás, hogy az éves jövedelem minimum háromszorosa legyen az éves bérleti díjnak), stabil állás. A jelentkezőkről egy hitelvizsgálat is készül, ha rajta vagy az itteni BAR-listán, garantáltan nem kapsz szerződést.
Hozzátenném, hogy a svéd önkormányzati lakás nem hasonlít a magyarhoz: javarészt jó állapotú, felújított, jól felszerelt lakások ezek minden méretben, és a legjobb központi helyen is található belőlük, tehát nem csak az arab gettókban lehet lakni. Bármelyik társadalmi rétegből találunk bérleményben élőket, a városközpontban bérelni kimondottan magas státusznak számít.
A régebbi lakásokon iszonyú állami szubvenció van és ezért meglehetősen olcsók (külterületen, de metró közelében egy garzon 2500-3000 korona), az új építésűek viszont már olyan horror áron vannak, hogy helyettük megéri öröklakást vásárolni, már persze ha hitelképesnek tart a bank.

Ha hajlandó vagy osztozni
A másik lehetőség a tényleges al- vagy társbérlet. Sok HÁ-posztban olvasom, hogy a posztoló minden gond nélkül osztozik másokkal egy lakáson, szóval sokaknak ez járható út lehet és itt akár egy hét alatt is intézhető szállás. Én úgy vagyok vele, hogy elég öreg meg zsémbes vagyok ahhoz, hogy legyen egy saját lakásom, de ezzel is úgy van, mint sok minden mással: járni jár, csak nem jut!
A neten rengeteg oldal hirdet kiadó magánlakást, ezek mindegyike borsos áron kínálja a tagságot, a kínálat viszont nagyon szerény, én nem tartom érdemesnek ilyen helyekre regisztrálni. A legnagyobb apróhirdetési portálon (Blocket) rengeteg társbérletet, kiadó szobát, elvétve teljes lakást hirdetnek kiadásra.
Érdemes naponta többször frissíteni az oldalt és azonnal válaszolni a friss hirdetésekre, mert egy-egy hirdetésre több száz érdeklődő is jelentkezhet! Az árak a fővárosban 3-5000 korona között mozognak egy szobáért és 5-7000 korona között egy garzonért. Alkudozni a túljelentkezés miatt egyáltalán nem lehet.
Tapasztalatom szerint viszonylag kevés svéd ad ki szobát/lakrészt, többségben vannak a bevándorlók, akiknek szüksége van egy kis extra jövedelemre és/vagy nem idegenkednek annyira a gondolattól, hogy megosszák valakivel a lakásukat.

Mire érdemes figyelni?
A legfontosabb, hogy ellenőrizzük: jogosult-e az illető, hogy kiadja azt a szobát? Sajnos az apróhirdetések között rengeteg a csaló, és még többen vannak olyanok, akik a kollégiumi szobájukat adnák ki, ez tilos és lebukás esetén azonnali kilakoltatással jár.
Sokan hirdetnek olyan lakást, amelyet ők maguk is másodkézben bérelnek, ez is tilos. Mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a hirdető jogos tulajdona (elsőkéz bérleménye vagy öröklakása) a hely.
Nyugodtan el lehet kérni a bérleti vagy adásvételi szerződését, ha nem engedik megnézi, akkor ott gondok vannak. Ez azért nagyon fontos, mert mint látjuk, nem könnyű lakást találni és egy kilakoltatás esetén nehéz pár nap alatt új hely után nézni.
Lakásbérlés esetén is hitelt érdemlően érdeklődjük meg, hogy a hirdetőnek van-e engedélye kiadni a lakást. Mind a bérlemény, mind az öröklakás (bostadsrätt) bérbeadása engedélyköteles a lakáscég vagy a lakóközösség részéről, máskülönben a kiadó fél elveszítheti a szerződését, de még a drágán vásárolt öröklakását is.
(Svédországban csak a családi ház teljesen a tied; ha lakást veszel, az nem a te tulajdonod – a vételárral csupán tagságot vásárolsz a lakóközösségbe és lakhatási jogot a kiválasztott lakásba, erről érdeklődés esetén később bővebben is írhatok.) Egyedül kereső lányok, fiatal nők legyenek résen, mert sajnos előfordul, hogy a „háziúr" extra szolgáltatásokat is elvár a szobáért cserébe.

Jó szerződést kössünk!
A másik fontos dolog a szerződéskötés. Jogsegély és lakáskereső portálokról ingyenesen letölthetők a bentlakó vagy albérlő szerződésminták, ehhez mindenképpen ragaszkodjunk. Legyen tisztázva a letéti díj, bérleti díj, áram, biztosítás, ingóságok használata, no meg a bérlési és felmondási idő. A törvény ráadásul előírja, hogy ott legyen az állandó lakcímünk, ahol ténylegesen hálunk, szóval a bejelentkezéstől (folkbokföring) sem szabad idegenkednie a bérbeadónak.
Ahhoz, hogy viszonylag gyorsan és biztonságosan találjunk lakást, mindenképpen szükséges a svéd nyelvtudás. A lakáskereső oldalak hirdetésein kívül fontos, hogy a hasznos tudnivalókat is tudjuk értelmezni, átlássunk a csalókon és a rizikós hirdetéseken.

Állandó a lakáshiány
Pár sort írnék az ország többi részéről is: minden nagyvárosi régióban és az északi városokban is hasonló lakáshiány van, több éves várólisták stb. A kisebb városokban könnyebb lakáshoz jutni akár néhány hetes vagy hónapos várakozás után, szóval aki vidéken kap állást, annak ilyen szempontból szerencséje van.
Érdemes több városban is feliratkozni az önkormányzati várólistára, ez általában ingyenes vagy jelképes összegű (Stockholmban azt hiszem évi 250 korona), hiszen nem tudni, hova sodor a jövő és nagy kincs a sor elején állni, ha hirtelen egy másik városba sodor az élet és a munka. Figyelni kell arra, hogy a legtöbb helyen félévente vagy évente be kell jelentkezni, hogy aktív maradjon a sorszámunk.

A saját „lakáskarrierem" Stockholmban
2008 nyarán egy hétig a stockholmi Magyar Ház vendégszobájában, majd egy hónapig egy illegálisan kiadott kollégiumi garzonban laktam. Ezután egy magyar hölgynél béreltem egy szobát nagyon jó környéken, majd 2009 januárjában beköltöztem egy meglehetősen központi (Globen) öröklakásba, amelyet a külföldön dolgozó tulajdonos adott ki.
Itt pont két évet laktam, majd kiköltöztem a város szélére (Hässelby), egy bérlakásba, amelyről idővel kiderült, hogy engedély nélkül adta ki a szintén másodkézben bérlő hölgy. Innen 2012-ben költöztem egy ismerős öröklakásába, aki összeköltözött a barátnőjével és ilyenkor a lakóközösség engedélyezi (1 vagy maximum 2 évre) a bérbeadást.
2013. februárja óta pedig boldog bérlője vagyok egy "örökbérketnek", ahol törvény védi a szerződésemet - ha fizetem a bérleti díjat és nem zavarom a szomszédokat, a bérbeadó cég gyakorlatilag nem mondhat fel anélkül, hogy új lakást kínáljon.

Hasznos linkek:
- lakásbíróság, ahol a bérleményeket érintő ügyes-bajos vitákat rendezik. Sok hasznos tudnivaló van az oldalon, érdemes végigbogarászni
– stockholmi kiadó társbérletek, lakások apróhirdetései, a linkelt szűrő a teljes megyére és max 6000 koronára van beállítva (Tisztelettel jelentem, innen nyúltam a poszt elején látható képet – Határátkelő)
- fizetős albérletkereső portál, itt ingyenesen kereshetők az épp kiadó lakások/szobák, de a kapcsolatfelvételhez szükséges a tagság 
- közérdekű albérletkereső portál, az egyes városok alatt megtalálhatók az önkormányzati és magán lakáscégek, amelyeket sokszor személyesen, soron kívül is érdemes megkeresni. Itt is sok hasznos tipp és tudnivaló található."


5 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Jééé, tudok ide kommentelni?Eddig valahogy nem sikerült, csak régebben.Na de:

  Mi Lulujóból úgy költöztünk Stoki mellé, hogy ott sem voltunk, nem is láttuk se a kiadó céget, se a lakást, mindent neten intéztünk, teljes remote acces solution volt.Se várólista nem volt, se kaució, se semmi ilyesmi.
  Ezexerint ez a csoda kategóriája?
  Aztán hogy ez a lakás milyen volt, az egy más tészta, de lakni éppen el lehetett benne.Bár mi jobbakhoz voltunk szokva odafent északon, de itt sem esett az eső a fejünkre.És még egy relatíve jobb környék is volt a kisvárosban.Szóval előfordulhat ilyen is... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Úgy fest, szerencsétek is volt, no meg ahogy írtam, kisebb városokban könnyebb. Kollégáim Karlskogában 1-2 hét várakozási időről meséltek, igaz ott csak 1-2 nagyobb munkaadó van, szóval valamit valamiért. Luleå azért nem olyan kicsi, egyeteme is van, szóval ma már szerintem ott is nehezebb lakáshoz jutni.
   A kommentelés: gyökér helyre tették a "sign out" gombot, én akárhányszor kommentelek blogspot blogokon, mindig sikerül megnyomnom a Sign Outot a Publish helyett, aztán nézek, hogy miért nem jelenik meg a kommentem :( de lassan megszokom talán!

   Delete
  2. Most nézem, télleg gyökér helyen van... :D
   De eddig nem volt nekem guglis accountom, nem tudom, most honnan lett hirtelen...Na mindegy.

   Delete
 3. Ja, még annyit, hát ha valakit érint, hogy Lulujóban (Luleå) olyan fél év volt az állami várólista, és nagyon szép lakások voltak, korrekt szerződéssel.Pl a bérleti díjból képeztek egy összeget, amit évente el lehetett használni, hogy kérem, ezt vagy azt újítsanak fel, cseréljenek ki belőle.De mi nem kértünk, mert nem volt mire.Ilyen megoldást azóta se láttunk, hallottunk máshonnan, pedig vannak ismerősök jó pár városban.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!