Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 11, 2015

A munkáról - III. rész - Jóságok

Munkaidő és szabadság
A munkaidőm heti 38,75 óra. Ez úgy jön ki, hogy kilenc hónapig picit többet dolgozunk, viszont a három nyári hónap alatt egy órával rövidebb a munkaidő. A normál munkaidő 8.15 és 17 óra között van, de 7.00 és 9.00 között rugalmas kezdés van, természetesen a munkaidő vége ehhez igazodik. 9 és 16 óra között elérhetőnek kell lennünk telefonon, minden szükséges rendszerhozzáféréshez. Nyáron ez 9 és 15 közöttre módosul, mivel ilyenkor a munkaidő is 8.15-16 óra között van. Magyarán most jó világ van, ha háromkor sikerül lelépnem, akkor egész sok minden belefér még a napba, lehet kirándulni, piknikezni, az edzőteremben is kevesebben vannak. Pénteken állítólag kajakozni megyünk munka után, már persze szélcsend esetén.   Update: faszán begyulladt a csuklóm, lajakozás lefújva. :(
A szabadság évi öt hét, azaz 25 nap. Ebből három összefüggő hetet köteles kiadni a munkáltató a nyári időszakban. Én roppant közkedvelt vagyok minden csoportban, ahol dolgozom, mert általában tavasszal és ősszel szeretek szabadságra menni, ezáltal nem versengek a nyári hetek elosztásában. Ezért általában a karácsonyi szabadnapok elosztásában elsőséget élvezek.
A legtöbb svéd munkahelyen megadják fizetett szabadságnak - a szabadnapokon felül - a nagyobb ünnepek, mint pl. Valborg, előtti félnapot. A mi cégünk elvette ezeket a félnapokat és helyette adott 20 órányi extra szabadságot, amit akkor vehetünk ki, amikor akarunk. Ezzel a multikulturális környezetet segítik, mivel így mindenki saját ünnepei, igényei szerint alakíthatja a szabadságát. A gyakorlatban tehát 27.5 nap szabim van.

 Az ágyam a tavaszi konferencián. Ketten osztoztunk egy kétágyas szobán, amiből egy kis nappali nyílt, ahol ezt a kinyitható kanapét találtuk. Így külön helyiségben aludtunk.

Konferenciaközpont svéd módra
Konferenciák és egyéb kirándulások
A cég évente két kisebb és egy nagyobb konferenciát szervez. A kisebbeket csak a csoportnak (kb. 15-en vagyunk), a nagyot a részlegnek szervezik, ebből 4-5 van a cégnél és több száz embert foglalnak magukna. A konferenciákat a fővároshoz közeli, szebb helyen, erre specializált, mondhatni szerényebb kastélyszállókban rendezik. Persze nem valami Festetics-kastélyt kell vizionálni, az itteni kastélyok olyanok, mint Magyarországon egy-egy szebb kis kúria, a főépületben van az étterem és esetleg egy-két konferenciaterem, mellette piros faházakban az egyszerű, de takaros vendégszobák. Az év fénypontja pedig az őszi nagyszabású buli, ahova az összes svédországi alkalmazott hivatalos és mindig van valami őrült happening. Egyik évben a Globen arénát bérelte ki nekünk a cég, ott volt a bankett és a buli.
Minden tavasszal lehetőség nyílik meglátogatni néhány érdekes helyszínt. Tavalyelőtt voltam én is. ellátogatunk egy barlangba, ahol az adatforgalmat, hívást bonyolító szerverek állnak. Ez állati érdekes volt: a hegy gyomrába robbantott üreg katonai minősítésű, atombiztos bunker, belépni dupla kapun kellett, végig egy kamera felé fordulva, hátizsák és más táska nélkül... Utána pedig felvittek a háztetőkre, ahol az antennaszerelő és karbantartó kollégák beszéltek a munkájukról. 

A fizetés és a jövő.

A jövedelmem sajnos nem publikus :), svédek között az egyik legnagyobb tabutéma. Más, főleg kolléga fizetésére rákérdezni big no-no. Annyit mondhatok, hogy eddig viszonylag keveset kerestem: az országot átlagot sem értem el, nemhogy a stockholmi átlagot, ami az országosnál jóval magasabb. Ez persze önmagában semmit sem mond. Viszont a munkánkhoz képest is rossz volt a fizetésünk, ezért az idén jócskán emeltek rajta a teljes csoporton belül. Elégedett még mindig nem vagyok, sőt jeleztem, hogy ha ez így marad, akkor nem kizárt, hogy más állás után nézek. Ami önmagában kemény dió, mert egyrészt eléggé specializált munkakörben dolgozom, másrészt csakis olyan állást tudok elképzelni, amelyet legalább annyira szeretek és élvezek, mint ezt a jelenlegit, azok pedig köztudottan nem nőnek a fán. A cég profilját, imidzsét is szeretem és nem esik nehezemre képviselnem, szóval mindenképpen cégen belül szeretnék maradni, főleg mert szeretem a nagy multi által nyújtott biztonságot: ha meg is szűnne az állásom, cégen belül sok lehetőség marad az áthelyezésre. Ezen kívül nem becsülöm alá, hogy van egy biztos, állandó állásom, elfogadható fizetéssel, korrekt feltételekkel, ez a mai világban bizony itt is kincset ér.6 comments:

 1. Először is - van ám zöld ott is rendesen! A megoldás is egyszerű: sűrűbben kell konferenciára járni :))
  Komolyra fordítva a szót. Nagyon kedvelem ezt a sorozatodat. Érdekelnek ezek a dolgok, ezért követem/olvasom többek között a Határátkelőt is. Én jelenleg kb. négy nap alatt dolgozok ennyit, de ha munka megkívánja időközönként jut még belőle itthonra is. Soknak tűnhet így leírva, de én ettől függetlenül szeretem csinálni, elégedett vagyok és mint tudjuk ez az egyik legfontosabb szempont. Viszont az ilyen írásokat olvasva megismerhetek másfajta mentalitásokat, gondolkodásmódokat, stílusokat. Akár még ötletet is meríthet belőlük az ember. Szóval én várom a folytatást!

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Az első szerintem igen, mert csak ezt látom!

   Delete
  2. csak azt akartam kerdezni, hogy kerdezhetek-e Stockholmrol, ott leszek egy napot a nyaron. kék madár

   Delete
  3. Persze, bármit. Rekafoto kukac gmail!

   Delete
 3. Most olvastam el ezt a munka sorozatot, igen érdekes. Jó hely a konferencia központ!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!