Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 4, 2015

A student, a flak és a szesztilalom

fotó: önskefoto.se
Ma délután munka után bebuszoztam a botanikus kertbe. Az volt a terv, hogy az erős szélben haljadozó orgonákról készítek hosszú záridős felvételt. Ez nagyon nem jött össze, addigra a szél is elült és valahogy olyan semmilyen lett a végeredmény. Majd az őszi fákkal új próbát teszek.
Amíg a buszra vártam, éktelen dudálásra, visítozásra lettem figyelmes. Egy turista talán megrémült volna: kit ölnek épp? A helyi lakosok viszont azonnal tudják, miről van szó: büszke ballagókat hordoznak körbe autón a szüleik. Gondoltam, írok egyet erről az egyedülálló jelenségről, ami a svéd ballagás.
A gimnázium/középiskola itt három éves. A végén régebb volt a magyarhoz hasonlatos érettségi vizsga, a 60-as évek végén azonban eltörölték. A gymnasieexamen nevű, érettségivel egyenlő végzettség most is létezik, ehhez egy bizonyos mennyiségű kreditet kell szerezni a három év során, a tantárgyak közül svédből és a matekból van kötelező minimum. A ballagáson viszont nem csak a sikeresen végzett véndiákok, hanem minden végzős részt vehet. 
fotó: smorgasbaren.se
Pár nappal a ballagás előtt sor kerül egy kisebb bankettre, amit családi körben rendeznek meg, a nagy sláger itt a smörgåstårta, ami egy lazaccal-rákkal-majonézzel töltött szendvicstorta.
A ballagás napját sokan pezsgős reggelivel kezdik, ezután gyülekezés az iskolai ünnepségre, ahol átadják a bizonyítványt és valami apró ajándékot az iskola részéről. Szó szerinti ballagás, éneklés nincs, a Gaudeamust nem ismerik.
Az osztálytermi gyülekező után következik a "kifutás". Ekkor a ballagók megjelennek az iskola bejáratánál, ahol már rokonok, barátok gyülekezete várja őket, a család az alkalomra plakátot készít a delinkvens gyerekkori (lehetőleg ciki) fotójával. A nagy össznépi összeborulás során a család virágot, plüssöket aggat a véndiák nyakába, aki ezen a ponton már nem szomjas...
A ballagó diákok fején ott virít a hagyományos fehér diáksapka. Ezt is elvileg csak a sikeres vizsgát/végzettséget elnyerő diákok viselhetik, de a gyakorlatban mindenkinek van, aki többé-kevésbé jelen volt a gimnáziumi évek alatt. A diáksapkát az egyetemen is hordják a diákok.
fotó: svt.se

Az iskolából aztán elindul a studentflak. Ez lényegében egy platós autó, a platón állnak a ballagók, isznak és ordítoznak, miközben az autó körbekörbe megy a városban (ez általában remekül egybeesik a délutáni csúcsforgalommal). Ennek a körmenetnek évente számos sebesültje van, az önkormányzati politikusok és a rendőrség minden évben felvetik a betiltását, aztán menetrendszerűen minden évben mégis engedélyezik. Az idei hallatlan és közfelháborodást kiváltó javaslat szerint betiltották volna a platón - szó szerint - folyó alkoholfogyasztást, aztán hogy, hogy nem, ez is elsikkadt, tudtommal csak egyetlen városban vezették be a szesztilalmat a platón.
Néhol ezen a napon érdekes játékokat rendeznek, valamelyik évben a Djurgården sziget parkjaiban sétálva egy belvárosi elit gimnázium végzőseibe botlottam, akik végtelenül lealjasodva, artikulátlanul üvöltöztek és látszólag céltalanul rohangáltak, szakadt ruhában-harisnyában, mezítláb. Sebaj, a svédeket nem az  alkoholkultúrájuk miatt szeretjük! Aki szeretné elkerülni a hasonló jeleneteket, az viszont június első hetében inkább zárkózzon be a házba és mint Will Smith a Legenda vagyokban, biztonságos helyen várja meg, míg eltűnnek az utcákról a rikoltozó bandák .
A ballagási napot hatalmas buli koronázza, ilyenkor a gimnáziumok egyenként vagy összeállva kibérelnek egy-egy éjszakai klubot, diszkót, ahol hajnalig tart a mulatság.
A fenti fotókon csupa pirospozsgás, szőke Svenssont látni, azonban ahol én vártam a buszt, ott kissé más a klientúra. Őket hallottam dudálni-visítozni. Kétlem, hogy ezek a szomáliai zászlót lengető, fátylas ifjú hölgyek túlzásba vitték ma az alkoholizálást, ám manapság sosem lehet tudni... 
No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!