Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, July 3, 2015

A mobilfotózásrólPár éve egyre többet használom a mobilt fotózáshoz. Különösen naplementéhez szoktam elővenni. Ha kint vagyok sétálni és nincs nálam gép, tökéletes, de egyébként is: jó nagy a látószöge, belefér az egész égbolt, legalábbis az aktuálisan érdekes része.
A kezdetektől Androidos telefonom van, azon belül is Samsung. Márkahű vagyok, okostelefonból még nem volt más márka a tulajdonomban. Jelenleg a munkahelyi S5-öt használom, ami egyébként nagy meglepetés volt, mert még tavaly egy elég alsókategóriás telefont adtak, az S3 minit. Nem volt vele a világon semmi baj, de azért egy hatalmas telekomcég képviselőjénél elég nevetségesen festett. A privát telefonom is menőbb volt. Az idén viszont lecserélték S5-re, sőt már félévvel ezelőtt az S5 volt a legolcsóbb, legegyszerűbb modell, amit választani lehetett. Persze a főnökök felsőkategóriás készülékeket kapnak, de én ennek is nagyon örültem.Ilyen nagy kijelzős telefonom még sosem volt és ez igazán ideális pont fotózásra és fotószerkesztésre, nézegetésre.

A kamera

A telefon saját kameráját használom. Kipróbáltam több kamera appot is, de egyiket sem találtam jobbnak a beépítettnél. A Camera FV-5 appnak van egy érdekes funkciója: lehet vele expozíciót állítani, +2 és -2 között. Viszont ez az app valamiért megvágja a képkockát és nagyon nehézkesen kezelhetők a beállítások. 

Mint minden eddigi Samsungomnak, ennek a telefonnak is nagyon gyenge, pontatlan az autofókusza a közelpontnál. Egyszerűen nem értem, hogy nem bírják évek óta megoldani ezt a gyenge pontot, de egy-egy virágnál néha hosszú perceket töltve várom, hogy megtalálja valahogy az élességet, de előfordul beltérben, ideális körülmények között is. Máskor meg egyből sikerül. Szóval a makrózás eléggé frusztráló tud lenni. 

A kamerát általában auto módban használom (külön makró módja nincs), de néha átváltok panorámára. Ezt csak tavaly fedeztem fel, nagyon hasznos! A használata pofonegyszerű, csak meg kell nyomni az exponálógombot és lassan a kívánt irányba mozgatni a telefont. Ha eltérünk az iránytól, egy villogó nyíl jelzi, merre korrigáljuk a mozgatást, hogy sikerüljön a felvétel. Exponálás után a szoftver baromi ügyesen és villámgyorsan összerakja a képet. Ami nem annyira jó, hogy az optika fordulás közben nem alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz, ezért például egy ablakot fotózva a panoráma nagyon világos vagy nagyon sötét lesz, attól függően, hogy az ablak fölött/alatt, vagy az ablakkal pont szemben kezdtünk el exponálni. Ilyen trükkös fényviszonyok mellett előre el szoktam dönteni, hogy melyik változat a legkönnyebben korrigálható utólag, és aszerint válsztom meg a panoráma kezdőpontját.

Washington DC, Library of Congress. Panoráma, mobillal
Utómunka, appok

Feldolgozáshoz legtöbbször a Picsay Pro appot használom. Ebben minden szükséges funkció megtalálható, úgymint a vágás, egyenesítés, színhőmérséklet, de Curves és maszkolás is. A leghasznosabb a Boost funkció, ez ügyesen világosít a túl sötét részeken, egyensúlyba hozza a dinamikát. A legtöbb funkció csúszkával mérsékelhető. Van egy csomó special effect, mint pl. Lomo, Cross Process és hasonló filterek, ezeket nem igazán szoktam használni. A Crop, Temperature, néha Curves, Boost és Vignette bőven megfelel. Számítógépen ritkán nyúlok a mobilfotókhoz. Régebben gyakrabban megtörtént, mert mobil kijelzőn és a számítógépen nagyon eltért a végeredmény, főleg ami a színeket illeti. De újabban azt veszem észre, hogy az in-phone edit nagyjából ugyanazt a szín- és kontrasztvilágot hozza minden egységen. Persze mobilon még mindig szebbek, színesebbek a mobilfotók, de manapság már nagy kijelzőn is teljesen vállalható a dolog.
Letöltöttem a hájpolt VSOcam-et is, de valahogy sosem kezdtem el használni, fura az albumkezelése. Az Instagramot nyilván használom, de csak a már feldolgozott fotók feltöltésére, a beépített filtereket nem csipázom.
Egy hasznos app a Sundroid. Ez helyfüggően mutatja a Nap és a Hold keltét-nyugvását, ami kirándulás tervezéskor kapóra jön. Rengeteg helyre rá lehet keresni, illetve a GPS-t bekapcsolva megtalálja a legközelebbi helyet és azt mutatja. Előre-hátra is lehet lapozni, megnézve pl. hogy mikor is lesz holdtölte. 

Témaválasztás

Mint a bevezetőben írtam, naplementézni tiszta jó a mobil, de elő szoktam kapni a városban is, illetve beltérben, ha panorámázni akarok. Mondanám, hogy nehezebb fényviszonyok közöt nem ajánlatos, de nem teszem, mert a kedvenc mobilfotóim közül jópár épphogy olyan fények mellett készültek, amelyekhez inkább egy normális optika volna ajánlatos. De ugye mindig az a legjobb fényépezőgép, amelyik épp nálad van!
A poszt nyitóképe szinte véletlen műve, épp a közértben voltam, szinte papucsban, szóval nem éppen fotózni indultam. Ezeket a kis virágokat viszont olyan szépen sütötte az ellenfény, hogy muszáj volt befeküdni alájuk és a lehető legtöbbet kihozni a mobilkamerából. Szerencsére a becsillanó napfény ellensúlyozása erős alexpót eredményezett, így az ég szép mélykék lett és a szirmok se sültek ki (nagyon). Az alábbi fotó pedig egy késő őszi reggelen készült. Késésben voltam, szinte futtában fordultam meg és kaptam elő a mobilt (ez még a Galaxy S3 volt), hogy az ősz szinte utolsó napsugaras lehelletét megörökítsem. Ezt a képet a bejegyzés számára Photoshopban módosítottam annyiban, hogy picit melegebb színt kapott, mert ami a telefonomon gyönyörű aranyló napsugár, az a számítógépen valami rémes vegyi sárgászöld volt. Valamint kiszedtem egy darab szemetet a pocsolyából. Lennebb ömlesztve néhány mobilos "keeper".


Washington DC, Library of Congress

Kanada a levegőből

Márciusi naplemente a Siljan tó partján

Washington DC


Orsa, Dalarna, 2015. március

Stockholm, belvárosi részlet

Moziban (a sloziban)

Tavasz a konyhámban

Stockholm, metró

Tavaszi fények

Jégvirág az ablakon

Egy régebbi felvétel, talán 2012-ből

Egy-egy világosabb kék órában is megállja a helyét a telefon

Beltéri panoráma

Fredriksborg Slot, Dánia, 2014 karácsonya

Konserthuset, a stockholmi hangversenyterem, karácsonyi díszkivilágításban

Néha jól fókuszál közelről is

Mézeseim

2014. ősze

Éjjel is, ha nagyon muszáj!
2 comments:

  1. Személy szerint én nagyon köszönöm ezt a posztot! Nagyon hasznosnak találtam, remélem a többi olvasód is hasonlóan vélekedik majd. Löketet ad nekem, hogy igenis el kell merülnöm jobban ebben a témában, hisz' mint írod is, gép nincs mindig nálunk, a telefon pedig már szinte hozzánk nőtt. Klasszak a fotók és ha hiszed ha nem éppen tegnap próbáltam ki először én is a panoráma üzemmódot. Eddig nem foglalkoztam valahogy vele. Kipróbáltam és egész jó lett a végeredmény. Nem mondom, hogy végleg lecserélem majd telefonra a fényképezőgépet, de mindenféleképpen érdemes jobban elmélyülni a lehetőségekben.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen! Szerintem mindenképpen érdemes kitanulmányozni, hogyan lehet kihozni a lehető legtöbbet a mobilkamerából. Persze a helyén kell kezelni :) de sokunknak ma már olyan csodagép lapul a zsebében, hogy érdemes néha elővenni.

      Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!