Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, July 13, 2015

Előtte - utána

Hegyi patak utómunkája. Camera RAW-ban egy kis Shadows és Whites csúszka piszkálása (az árnyékokon deríteni szoktam valamennyit, a fehéreket pedig feljebb húzom, a döglött tónusokat, szürkefátylat javítandó). Photoshop: Multiply réteg majdnem 100%-on, ezt helyenként visszaradírozom. A Multiply csodákat tesz a túlexponált víz színeivel és egy adag kontrasztot is küld pont oda, ahova kell. A végén egy egészen kevés színkorrekció Color Balance segítségével, olyan +1, -2 szinten. Néha elég az Auto Colors is, de itt nem akart ráérezni a legjobb színekre. A képre kattintva megjelenik nagyobb méretben is.
3 comments:

 1. A Multiply réteg ilyen célra való használata tök logikus, nekem eddig mégsem jutott eszembe. Pedig amúgy meg sokszor használom texturák kezelésénél. Szereretek tanulni másoktól :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te mire szoktad használni? Azt hiszem ezzel a technikával Scott Kelbynél találkoztam bár ő kifejezetten vignettre használta ha jól emlékszem.

   Delete
 2. Amikor texturát helyezek egy képre, akkor azt rendszerint több rétegben teszem, gyakran színes és ff változatban is, különböző Blending Mode-okban (és persze az Opacity is más-más). Hard Light, Soft Light, Screen, Overlay, Color Burn, Multiply a leggyakoribbak (no és a Normal), mert mindegyik egészen eltérő módon hozza ki a textura különböző részeit. Bár a gyakorlatból nagyjából tudom, hogy melyiktől mit várhatok, azt azért nem mondanám, hogy teljesen tudatosan használom őket, inkább csak kísérletezem velük, tologatom a csuszkákat, amíg olyasmit nem kapok, ami tetszik.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!