Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, July 14, 2015

Kirándulás a Njupeskär vízeséshez

Tavaly már jártunk az ország legmagasabb vízesésénél, de idén S. el akarta vinni az apukáját is. A vízesést körülvevő Fulufjället nemzeti park is rengeteg érdekes és szép látnivalóval várja a látogatókat. Ha nem adtam meg mást, a fotók a G16-al készültek, manuális módban.

A Fulufjället igazi őserdő. (Canon EOS 60D, Canon EF 85/1.8)

A zöld ezer árnyalata!

(Canon EOS 60D, Canon EF 85/1.8)


Térképzuzmó. (Canon EOS 60D, Canon EF 85/1.8)
A Njupeskär vízesés.
(Canon EOS 60D, Canon EF 85/1.8)
(Canon EOS 60D, Canon EF 85/1.8)


Fenn egy kerek hegy tetején van valami csodálatos hely, egy nagy, téres rónaság az, benőve valami nagy veres, barna bozontú fűvel, mely mély sötétzöld moha közül sarjadozott fel, rátekergőznek apró fehér indájú halvány virágok, aminők másutt nem nőnek.
Aki e zöld fű közé lép, tán egyet e különös virágok közül leszakítani, érzi, mint süllyed meg alatta a föld, mintha nem is föld volna az, hanem csak egy vastag szövevény, mely a víz színén ingadoz. Ha tovább merészkedik valaki a csalfa látszatos mezőn, egyszerre megnyílik alatta a fű, egyet sikolt, Jézus nevét kiáltja, annál rosszabb reánézve, mentől jobban sikoltoz; mentől jobban imádkozik, annál jobban lehúzzák lefelé; a csalóka mezőrongy moha- és gyökérszövedékké válik menekvés után kapkodó kezeiben, lábait átfogják hálós erek, zöld szakállú hínárrojtok és lehúzzák oda az ismeretlen mélységbe a feneketlen vizek alá, még csak egy buborék sem jő vissza utána.
E nagy, veszélyes mező színén apróbb, nagyobb tavacskák láthatók, némelyik alig szélesebb, mint egy közönséges kád, s ha valaki a túlsó hegy ormáról letekint e barna-zöld mezőre, úgy tetszik neki, mintha száz meg száz ragyogó, kék szem nézne fel onnan, csalfán integetve felé.
Jobb azt csak messziről nézni.
(Jókai: A tengerszem tündére)

Hazafelé
Egy régi, ma már múzeumként működő kovácsműhely, mellette vízesés.
Egy régi, ma már múzeumként működő kovácsműhely, mellette vízesés..
Egy régi, ma már múzeumként működő kovácsműhely, mellette vízesés.
Egy régi, ma már múzeumként működő kovácsműhely, mellette vízesés.
2 comments:

  1. Az ilyen gyönyörű, hosszú záridős fotókkal nem lehet betelni. A tükröződéses 14. kép is nagyon tetszik!

    ReplyDelete
  2. No tessék! Az ember két-három napig nincs internet közelében és máris remekebbnél-remekebb posztokkal töltöd meg a hírfolyamot :D Írnék én ehhez is hozzászólást, ha találnék hozzá megfelelő szavakat. Maradjunk abban, hogy gyönyörű a táj és a Tőled megszokott igényes fotósorozattal ezt sikerült is megmutatnod nekünk. Nagy köszönet az élményért!

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!