Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, July 22, 2015

Malmö, Västra Hamnen

Ma a remek malmöi könyvtárba látogattunk el, majd a város talán legérdekesebb részében, a Västra Hamnen nevű negyedben töltöttünk egy szeles-napos délutánt.
Régi és új találkozása: az ipari korszakból ittmaradt daru és a hipermodern Turning Torso
A Västra Hamnen az elmúlt egy-másfél évtizedben alakult lerobbant ipari negyedből a legmenőbb városrésszé. Minden természetesen az Öresund híddal kezdődött. A svéd-dán összekötő hidat 2000. nyarán adták át és a régió azonnal pezsgésnek indult. A 90-es évek eleji válság súlyosan érintette az addigi ipari város profilú Malmöt - bezárt például a SAAB gyár, a Kockums tengeralattgyártó üzeme és a limhamni mészkitermelő -, az ezredfordulóra viszont új erőre kapott a város. A híd megépülése rengeteg mellék- és kölcsönhatással járt. Megalakult a malmöi főiskola, amely hamarosan egyetemi státuszt kapott, ezáltal is tudásorientált profilt szerezve a városnak. 2001-ben pedig megnyílt a nemzetközi Bo01 lakáskiállítás és vásár, ahol rengeteg újdonságot mutattak be. A kiállításra felépült egy teljesen új városrész - ez lett a Västra hamnen (nyugati kikötő). 

Hommage à Miró: Turning Torso absztrakt


Az új negyedben nincs két egyforma ház: egymást érik az ötletes, újszerű megoldások. Sok a passzívház, de mindenhol központi téma a környezettudatosság. A hipermodern épületek ellenére kisvárosi hangulat uralkodik itt, emberi léptékűek a háztömbök. Itt-ott néhány klasszikus elemet is becsempésztek a beton és az üveg közé. Érdekes és hagyományörző megoldás a házak mellett csordogáló nyitott esőcsatorna. Rengeteg kis medence, csatorna hálózza be a kis városrészt, szinte mindenhol hallható a vízcsobogás megnyugtató hangja. A medencégben virágültetvények, nádcsokrok díszelegnek. Mindenhonnan látható a legfőbb látványosság, a spanyol Calatrava 2005-ös alkotása, a Turning Torso. A maga 190 méterével (54 emelet) ez Európa harmadik legmagasabb lakóépülete. 
A lakóövezet közvetlenül a tengerparton fekszik, és ez a tengerparti sétány rengeteg malmöit vonz. Itt sétálnak, napoznak, olvasnak, fagyiznak, fürödnek az emberek. Soksok méter hosszú padszerű faemelvény, kiugrók, mólók tarkítják a sétányt. Ez a hosszúzáridős minimál még azelőtt készült, hogy ezt a kis fürdőmólót elcsúfították volna egy csúszásgátló sávval. :/
Következzék egy kis ízelítő a Bo01, azaz Västra Hamnen házaiból. (Kattintásra mindegyik kép nagy méretben nyílik meg.)

Medence, nádas, üveg, beton, birkenstockos hipszter. Japp, ez a Bo01.
Itt megfigyelhető a házak mellett futó nyitott csatorna. A jelek szerint biciklitárolásra is kiváló
Kávé és Kindle a parton.
Hazafelé elautóztunk az elhagyatott Kockums gyár előtt. Itt régen tengeralattjárókat gyártottak, ma viszont több üzem és iroda is működik a régi telephelyen. Többek között itt szerelik össze a szélerőműveket.  


Még lakkozás előtt!

Vigyázat, frissen mázolva!

Az aljuk ilyen zöldátmenetes
2 comments:

  1. Nagyon élvezetes poszt, úti beszámolónak is kiváló! Érdekes látni a régi és az új ilyenfajta ötvözetét a városképben: nekem tetszik! Észak-Amerikában is látni helyenként hasonló mixet, ahol a nagyvárosokat elborítják a felhőkarcolók, de ott egyrészt azért az új dominál, másrészt a régi sem olyan nagyon régi.

    ReplyDelete
  2. Nagyon jó poszt lett valóban. Tetszett az írás és szuper jók a fotók. Igazi vizuális élményt nyújtanak ezek a harsány színek. A Turning Torso-t már ismertem, nagyon impozáns épület. A második fotódon hosszabb ideig elidőztem. Először nem olvastam el az aláírást és olyan benyomást keltett bennem mintha egy vízen úszó olajfoltot örökítettél volna meg :) Nekem nagyon bejön ez az absztrakt mű.

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!