Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, August 11, 2015

Svédország gyászol, vetít és háborog

Bizonyára senkinek nem kerülte el a figyelmét a szörnyű kettős gyilkosság egy svédországi IKEA áruházban, ahol szemtanúk szerint szerint két férfi késsel mészárolt le egy 55 éves svéd nőt és 28 éves fiát, akik az áruházban vásároltak. 
Az eddigi információk szerint a két gyanúsított eritreai menekült: az egyik helyi menekültszálláson éltek. Az idősebbről nem sokat tudni, a fiatalabbik alig két hónapja tartózkodott az országban és tagadja a bűnösségét. A 35 éves gyanúsított maga is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, kórházban kezelik, még nem lehet kihallgatni. Azt nem tudni, hogyan sebesült meg, de helyszíni beszámolók szerint az áldozatok nem tanúsítottak ellenállást.
A rendőrség egyelőre kizárta a politikai vagy vallási indítékot, de nem tudják, mi lehetett a támadás oka.
A rendőrség és ügyészség közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a környékbeli menekültszállások biztosítására, mivel tartanak tőle, hogy "sötét erők" megpróbálják a maguk hasznára fordítani a tragikus eseményeket. (A rendőrség szóvivője nem tudott róla, hogy bárki bármilyen fenyegetést vagy merényletet intézett volna bármelyik menekültszállás ellen.)

Az egyik legnagyobb svéd napilap , a baloldali liberális Dagens Nyheter, a délben megtartott sajtótájékoztató óta folyamatosan a következő vezércímekkel fogadja olvasóit.

RETTEGNEK A MENEKÜLTSZÁLLÁSOKON - Egy menedékkérő: "Félek az esetleges reakcióktól"

A TÖRTÉNTEK ELLENÉRE - KEVESEBB A HALÁLOS ERŐSZAK - Svédország egyre biztonságosabb

Az ilyenkor szokásos és elvárt együttérző cikkeknek, pl. áldozatok bemutatásának, az áruház dolgozóival, az áldozatok hozzátartozóival vagy ismerőseivel készült interjúknak, az áldozatok faluja hangulatáról szóló írásoknak nyoma sincs.
Ez a számomra fizikai hányingert keltő vetítés két dologról árulkodik: egyrészt, hogy vezető sajtóorgánumok (a DN nincs egyedül, sőt nagyon nagy többségben van az efféle nézeteket valló sajtó) mindenáron a migránsok oldalán állnak. Még akkor is, ha eddig az égvilágon senki nem fordult a migránsok ellen, mivel egyetlen olyan hang sem érkezett, a szélsőjobbról sem, hogy ez bizony en bloc a bevándorlók hibája. Másrészt: hogy az elkövetőt manapság sokkal nagyobb empátia illeti meg, mint az áldozatot. 

Végszónak egy kép az egyik áldozatról. Carola Herlin volt a neve és orvosnő volt.
fotó: Norran



4 comments:

 1. Nálunk a cigányok csinálják még ugyan ezt bár nem az ikeában annyirra már nem de a falvakban igen. Más ez a világ megbolondult és ez lesz az irányitóinak is a veszte, mert ha egy embertömegnek nincs korlát ami megmutatja mit szabad - lehet - és nem - annak kapaszkodója sincs mint az elrontott elkényeztetett gyereknek!
  A bevándorlók még nincsenek 1 éve vagy hónapja hete itt és máris követelőznek kövekkel rendörőket dobálnak.

  Más: Nagyon szép a kis birodalmad legyetek boldogok benne élvezzétek amíg hagyja a világ!

  ReplyDelete
 2. Kedves Réka!

  Gratulálok a bloghoz, nagyon jól dokumentált és gyönyörű képekkel illusztrált bejegyzéseket készítesz! Elég sokat elolvastam közülük, mivel tervben van, hogy kipróbáljuk az életet arrafelé, hálás is vagyok minden testközelből megélt információért!

  Azonban engem pont az a naivitás és emberi hozzáállás vonz ebben az országban, amiről kritikusan írsz több bejegyzésedben is. Úgy gondolom, hogy ezt a toleráns és elfogadó szemléletet nagyon sok idő kialakítani, mivel feltétele egy általános társadalmi jólét, oktatás és egészséges önbizalom. Azt gondolom, hogy Magyarországon hosszú évtizedek kemény munkája kellene valami hasonló kialakulásához, pedig nem gondolom, hogy az emberek minőségében mások lennének a két helyen, vagy bárhol a világon máshol. Ennek ellenkezőjének a kialakításhoz azonban nagyon kevés idő is elegendő. Ha ez nagy svéd tolerancia, aminek kialakulásához rengeteg idő kellett nem válik be, akkor pillanatok alatt képes lesz átfordulni félelembe, idegengyűlöletbe, ami annyi másik országot jellemet társadalmi szinten.

  Megint nem az embereket, vagy országot egységesen megbélyegezve inkább fogalmazok úgy, hogy a magyaroknak sok dologban javára válna a fejődés, előrelépés. Ilyen a szememben a korrupcióellenesség, szabályok tisztelet és a tolerancia. Az utóbbi idők eseményei kapcsán azonban a legszomorúbb számomra, hogy sokan nem értik, hogy szociális védőhálót, segélyt, vagy bármilyen segítséget nem lehet csak a rászorulóknak adni. Ha kifeszíted a hálót, akkor olyan emberek is lesznek benne, akik kevéssé, vagy egyáltalán nem is lennének jogosultak rá. Ezt nem lehet kivédeni. Vagy vállalod ezekkel együtt a rendszert vagy megszünteted. Biztos sok olyan ember is megy Svédországba, aki kihasználja a kiskapukat, nem csak él, hanem visszaél a lehetőségekkel, de hol húzzák meg a határt? Ki az, aki még igen és ki az, aki már nem? Ezekre a kérdésekre és összességében a problémára én meg sem próbálok választ adni, viszont sokat gondolkozom rajtuk. Ellenben nagyon tisztelem a svédeket azért a hozzáállásukért, még ha a rendszerük közel sem tökéletes, amit egy-egy ilyen hír olvasásakor mindenki érezhet.

  Üdv,
  Á

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jelenleg mindenhez, ami nem lakáseladással/házvásárlással vagy munkával kapcsolatos, az alvásomból lopok időt. Amint nem így lesz, válaszolok. Addig meg megrágom a mondanivalómat :)
   R.

   Delete
  2. Őszintén kíváncsi vagyok rá! Gördülékeny költözést és boldog új otthont!

   Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!