Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, January 5, 2016

Svéd ügyfélkezelés kétféleképpen

... avagy általánosítani nehéz!

1. jelenet
Az előző bejegyzésben említettem, hogy szeretnénk félnapig kipróbálni egy autót. S. hétfőn ismét nekiállt körbekunyerálni az autószalonokat, ugyan méltóztassanak esetleg kölcsönadni, mielőtt megrendelünk egyet. Egyik helyen kerek perec közölték vele, hogy márpedig azt a demo példányt a kolléga használja szolgálati járműként és nem óhajtja olyan sok időre nélkülözni. Hát mi meg közöltük, hogy akkor máshol óhajtunk vásárolni, ami egyáltalán nem zavarta a saleses kollégát. Hát így.

2. jelenet
Két hónapos télikabátom mindkét zsebe kezdett leválni. Csak néhány öltés bomlott ki, ha van varrógépem, megpróbáltam volna én visszavarrni (bár a bélésen át kellett volna varrnom, az meg nem tudom, mennyire szerencsés), de mivel nincs, és kézzel nem akarok kontárkodni meg nem is nagyon tudok, visszavittem a boltba, hogy kezdjenek vele valamit. Az eladó srác fél pillantást vetett a kabátra, nem latolgatta, hogy mit mennyit miért és egyáltalán, előkapott egy reklamációs blokkot, kitöltött valami mezőket, aláíratta, kinyomtatott egy bizonylatot és megkérdezte, hogy a pénzt szeretném vissza, vagy egy másik kabátot? Mondom, egy másik kabát megfelel. Abban a boltban pont kifogytak, így a kezembe nyomott egy vásárlási utalványt az összeggel és egy cetlit, hogy a városban melyik boltokban találok ilyen kabátot. El is zúztunk egyik helyre, ahol épp akciós volt a kabát, úgyhogy a cserén kívül még az utalványból is megmaradt 340 korona.
A legjobban a gördülékeny rutin tetszett: senki nem akadékoskodott, senki nem akart keresztbe tenni, problémázni. Mindenkinek így volt a legidő- és energiatakarékosabb. Sajnáltam, hogy nem javítani viszik el a kabátot, pocsékolásnak érzem azért ezt az eljárást, de azért ez a sima ügyintézés nagyon jólesett.

(S. ma el is hozta a kocsit, az iroda előtt vár rám, úgyhogy rohanok! Wohooo!)2 comments:

  1. Sok (jogos) panasz van nálunk is a reklamációk kezelésére, de szerencsére itt is vannak ellenkező példák. Én az Auchanban tapasztaltam a 2. pontban leírt pozitív ügyfélkezelést. Többször kellett már visszavinnünk dolgokat ezért vagy azért, de még sosem akadékoskodtak. Pedig előfordult, hogy nézőpont kérdése volt, elfogadható-e, amit állítunk. Mindig szó nélkül visszaadták a pénzt vagy újat adtak. A rossz példákat nem sorolom...

    ReplyDelete
  2. Nekem mindkét országban az a tapasztalatom, hogy a nagy láncok, multik sokkal gördülékenyebben kezelik ezeket a dolgokat. Talán mert jól bevált központi rutinok mentén dolgoznak és nem az egyéni eladó napi kedvén múlik az eredmény.

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!