Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, January 2, 2016

Váratlan kirándulás

Az új évet szogosan kezdtük: ma megrendeltük a tapétákat a házba. Négy szobát tapétáztatunk ki, egyik szobából a beépített gardróbsort is kiszórjuk, az lesz a TV-szoba, mert a nappaliban nem lesz televízió. Az lesz a SZALON :D 
Akartunk autót is nézni, illetve a győztes jelölt már megvan, de szerettük volna még egyszer kipróbálni hosszabb távon is. De egyetlen környékbeli autószalonban nem volt kipróbálni való példány! Itt az a szokás, hogy az értékesítők hétvégén meg este használják a demo példányokat, és ez az autó roppant népszerű, mindenki ezt használja. Hétfőn majd lesz bent és akkor lecsapunk rá. Ki akarjuk próbálni, mennyit fogyaszt a valóságban, hiszen a papíron azt írnak, amit akarnak. Azt tervezzük, hogy elkocsikázunk az új házunktól a munkahelyre és vissza, akkor megvan, hogy egy munkanapon mennyi üzemanyaggal kell számolni.
Érdekes kimutatást olvastam a minap, illetve nem kimutatást, csak valaki írta egy kommentben, szóval nem tudom, mennyire megbízható. Elsején jól megemelték az üzemanyag-adót, kb 5-6 eurocentet tettek rá literenként a benzinre és dízelre egyaránt, egy átlagos tank benzin mintegy 3-4 euróval lesz drágább. Az ország testületileg felhördült, persze tegyük hozzá, hogy a kormány pár hónapja azt hazudta, hogy nem fognak benzinadót emelni. Viszont ez a kommentelő azt írta, hogy a nem olajkitermelő országok között Svédországban a második legolcsóbb az üzemanyag - a jövedelemhez viszonyítva. Ez így, ha igaz, mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgot. Utánajárni nem fogok, annyira nem érdekel. Úgyis annyi, amennyi, nekünk meg annyit kell menni, amennyit, mert a ház és az iroda nem fognak mágikusan közelebb csúszni egymáshoz. Persze nézzük, hogy csak kicseszésből hol tudnánk megrövidíteni az államot, de itt adót legálisan elkerülni, csökkenteni, szinte lehetetlen, adót csalni meg nem fogunk. Csak azért elég gáz, hogy lassan az egészségügyi ellátástól a biztonságig mindent magánúton kell megoldani, mert az állam nem kínál kielégítő megoldást, szóval az adófizetési hajlandóságunk is csökken.

De nem erről akartam írni, hanem a kirándulásról! A tapétaboltban végeztünk, aztószalon lefújva, szóval mit csináljunk a napunkkal? Mondom, menjünk el a házig és vissza, Szépen esett a hó, szép lesz majd a kacskaringós országút. S. is pont erre gondolt, a benyakúton vettünk egy-egy- kávét és nekivágtunk a havas tájnak. Szép is volt, aztán Rimbo után még továbbmentünk húsz kilométert a legközelebbi kisvárosig. Norrtälje a tengerparton fekszik, mintegy (ezt kiguglizom) 17 ezer lakosa van. A városközpont nagyon tündibündi, szépen megőrizték a régi épületeket és az új építésű házak is hasonló stílusban készültek, sehol egy otromba betondoboz. Csudaszépet sétáltunk a hóesésben, szerencsére nálam volt a G16, szóval csak úgy kézből meg ide-oda letéve tudtam kattogni egy keveset.

 Ilyen szép patak folyik a központban. Szóba elegyedtünk két hölggyel, megkérdeztük, hogy mindig ennyi víz van benne? Mondták, hogy nem, általában sokkal több. Szóval fotóhelyszín már lezsírozva :D Roppant kedves hölgyek voltak, amikor megtudták, hogy a közelbe költözünk, el voltak ragadtatva és gratuláltak, és mondták, hogy isten hozott a környékre!

Papírbolt is van

S. türelmesen topog

Hát nem gyönyörű? Mászkáltunk és csak vigyorogtunk, hogy milyen menő hely.

Hazafelé jött az igazán sűrű hóesés. Az autóból lekaptam a hókotró autókat. Mindig így párban, srégen egymás után haladnak, mögöttük kilométeres kocsisor.

Svenska Rallyt :D5 comments:

 1. Mesekönyv! Különben az is tetszik, hogy expóval is kifejezted "S" toporgását, így szolid és nagyon szituáció hitelesítő. Én pl. páros lábbal is szoktam ugrálni, közben csapkodok a karjaimmal keresztben, az nem mutatna ilyen elegánsan és szépen 1/8 vagy 1/15 idő alatt:) Különben kíváncsi vagyok milyen autó lesz. Itthonról egy "nylon" terepjárót vagy mai marketing divat szerinti néven crossovert lehetne gondolni, de elég sokat autóztam felétek, sőt inkább még északabbra és ha nem volt hegy, a kétkerékhajtás bőven elég volt néha szöges télivel. Nem tudom nálatok hogy oldják meg, de Finnországban kicsit kotorják, de direkt marad hóréteg, arra apró szemcsézetű valamit szórnak. Ezt tavasszal oldalra söprik és összegyűjtik géppel (nem közmunkások:)) és télen újra szórják.
  Szia és búék nektek!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi :D
   Egy Skoda Octavia Scout a jelöltünk. S. ragaszkodik a négykerék-meghajtáshoz, a dízelhez és az automatához, ebben a felállásban ez hozta a legjobb ár-érték-teljesítmény arányt.
   Az ilyen havasan hagyott és sóderezett út valóban remek, errefelé sajnos nincs hozzá elég hideg meg elég sok hó, úgyhogy lekotorják teljesen, a nagyobb utakat, autópályákat sózzák. A járdára rengeteg sódert szórnak és akkor van igazán tavasz, amikor megjelennek a kis járdaseprő autók és összeszedik :)

   Delete
  2. Én majd húsz év hírügynökségi fotóriporterség után, majd ugyanannyi autós újságírás, tévézés után, már nyuggerként, ugyanazt a hármast tartom ideálisnak, amit S. is. Bízzatok benne, hogy nálatok nem vacak a dízel, mint nálunk, ezek a motorok nagyon kényesek már. Télen, induláskor amíg tesztek vesztek, járjon egy kicsit a motor, hosszú út után, szintén hagyni kell 10-20 másodpercet, hogy a turbó lehűljön. Ivalóban jártam fent gumit tesztelni, nekem azóta mindig Continental van az autóimon, most éppen a Continental Winter Contact TS850-nél tart a márka, ez húz és fékez a legjobban hóban. Ha nagyon borsos az ára, van a Continak egy másodkategóriás márkája, ez a cseh Barum Polaris 3-as, ez szinte féláron ugyanarra képes mint prémium modelljük, az én terepjárómon is ez van és most a síkosra fagyott budai utakon gyönyörűen felment. A kétkuplungos váltóval nem fogyaszt többet és nem kúszik,de van motorfék is. Én kénytelen voltam eladni a hasonló váltójú autómat, mert volt egy kis hangja, aminek megszüntetése a garancia lejárta után kisebb vagyon lett volna, ha egyáltalán képesek lettek volna rá. Ha télen északabbra merészkedtek, érdemes olyan hóláncot venni, ami hókaromnak hívna. Az első kerek elő vannak készítve egy adapterrel a hókarom felrakására, ez pár perc, nem kell a kerék mögé nyúlkálni, havat lapátolni a keréknél és feszíteni a láncot. Bocs, hogy ilyenekbe mentem át, biztosan ott legalább így tudják vagy tudjátok magatok is.

   Delete
  3. Télire van ilyen előmelegítőnk, be lehet időzíteni, hogy mondjuk hétközben mindennap 6 óra 30 percre melegítsen be. A motort és az utasteret is melegíti, remek cucc :) azt még nem tapasztaltuk ki, hogy nyáron le is hűti-e legalább az utasteret, nem lenne rossz dolog.

   Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!