Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, May 24, 2017

A dánok már a spájzban vannak!

Ez egy meglehetősen provokatív fotó! A háttérben látható épület ugyanis a Kastellet, amely ma már csak fogadóteremként funkcionál, egykoron viszont valódi katonai citadella volt. A hagyomány szerint a Kastellet tetején lengedező tengerészeti (háromnyelvű, csak a képen nem látszik) lobogó a 17. század óta Svédország szuverenitását és az országban honoló békét jelképezi. Történt, hogy 1996. május 17-én, amely történetesen Norvégia nemzeti ünnepe, néhány norvég fiatalember felsétált az akkor nyitva álló citadella tornyába és a svéd lobogót norvégra cserélte! A szomszédos hatalom megszállása nem tartott sokáig: szemfüles katonák hamar helyreállították a rendet. Azóta az épületet biztonságos zárakkal védik. 
A lobogó jelentését igen komolyan veszik: amikor néhány éve nem sikerült a szokásos időben felvonni, a két legnagyobb reggeli lap tudósított az esetről és megnyugtatta az esetlegesen idegeskedő állampolgárokat, hogy nem tört ki a háború, csupán a zászlórúd felvonószerkezete hibásodott meg. 
Mai sétánkon pillantottam meg ezt a látványt, a dán zászló pimaszul tolakodott svéd kollégája elé, de a mai napon még békés alattvalói lehettünk a független Svédországnak...


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!